Metreküp Hesaplama
Metreküp hesaplaması, lojistik faaliyetlerinin tamamı için oldukça önemli bir işlemdir. Nakliye uygulamalarının sağlıklı bir şekilde ilerlemesi için hatasız işlem yapılması çok önemlidir. Hesaplama ile birlikte ortaya çıkan değer, hacmin belirlenmesini ve doğal olarak maliyetin tespit edilmesini sağlar. Bu nedenle taşıma işlemleri gibi hesaplama sürecinin de profesyonel biçimde yürütülmesi gerekmektedir. Uzman ekibimiz, mümkün olan en uygun ödemeyi yapabilmeniz için tüm aşamaları ustalıkla yönetir.
Mersin Nakliyat ekibi olarak, yüklerinizin hacimlerini büyük bir titizlikle hesaplamaktayız. Aynı zamanda en uygun fiyat garantisi sunabilmek için var gücümüzle çalışıyoruz. Müşteri memnuniyetine verdiğimiz önem sayesinde ise tüm müşterilerimizin ayrıcalıklı hizmet alması da oldukça kolaylaşır. Bunun yanı sıra beklentilerinize hızla cevap vermek adına sürekli olarak ulaşılabilir bir şekilde bizimle iletişime geçmenizi bekliyoruz.
Metreküp Nedir?
Metreküp kavramı, hacimsel ağırlığın ifade edilmesi amacıyla kullanılır. Lojistik sektöründe bir hayli önemli olan bu terim, maliyetlerin hesaplanması için kritik bir rol üstlenir. Hesaplamanın kusursuz olması içinse yüklerin ağırlık, yükseklik, en ve boy ölçülerinin bilinmesi gerekir. Bu sayede metreküp hesaplaması yapılır ve nakliye bedeli ortaya çıkar.
Metreküp Hesaplaması Nasıl Yapılır?
Metreküp hesaplaması için öncelikle kullanım alanlarının tespit edilmesi gerekir. Hesaplamanın kullanılabileceği alanlar ise aşağıdaki gibidir:
- Beton metreküp hesaplama
- Kamyon metreküp hesaplama
- Havuz metreküp hesaplama
- Oda metreküp hesaplama
- Kereste metreküp hesaplama
- Desi hesaplama
- Bina mantolama hesaplama
- Boya metraj tablosu
- Konut metrekare hesaplama
- Akvaryum hacmi hesaplama
- Kargo ve nakliye yük hesaplama
- Nakliye ve kargo yük hesaplamasını daha net görmek için aşağıdaki örneği inceleyebilirsiniz:
- Yükün boyu 70 cm
- Yükün eni 90 cm
- Yükün boyu 40 cm ise
- Yükün hacmi 70x80x60 işlemi sonucunda 252 m³ şeklinde bulunur.
Gerçekleştirilen bu basit ve pratik işlem sayesinde net olarak yükün hacmi belirlenir. Bu sayede kaliteli hizmetlerimiz için uygulama aşamasına geçilir.
Hacimsel Ağırlık Hesaplama İşlemleri
Lojistik faaliyetlerimiz için uluslararası geçerliliği olan hacimsel ağırlık hesaplaması için DIM faktörü kullanılmaktadır. Bu faktör ise ülkeler arasında değişiklik gösterebilir. Türkiye içerisinde sürdürülen faaliyetler için 3000 düzeyindedir. Aynı zamanda hacimsel ağırlık hesaplama aşamalarında metreküp ağırlık hesaplaması formülünden yararlanılmaktadır. Bunun yanı sıra beton ve kamyon metreküp ile beraber diğer taşımacılık işlemleri için de benzer yöntemler kullanılır.
Metreküp Birimleri ve Dönüştürme Uygulamaları
Metreküp birimleri, genel olarak üs ve ast katlar şeklinde iki gruba ayrılır. Üs katlar şu şekildedir:
- Yottametreküp (Ym³)
- Petametreküp (Pm³)
- Hektometreküp (hm³)
- Kilometreküp (km³)
- Dekametreküp (dam³)
- Megametreküp (Mm³)
- Gigametrekip (Gm³)
- Terametreküp (Tm³)
- Zettametreküp(Zm³)
- Egzametreküp (Em³)
- Ast katları ise şunlardır:
- Nanometreküp (nm³)
- Mikrometreküp (µm³)
- Zeptometreküp (zm³)
- Attometreküp (am³)
- Pikometreküp (pm³)
- Yoktometreküp (ym³)
- Desimetreküp (dm³)
- Santimetreküp(cm³)
- Femtometreküp (fm³)
- Milimetreküp (mm³)
Yukarıdaki metrikler, taşımacılık işlemlerimiz için fazlasıyla katkıda bulunmakta ve uygulamalarımızın daha uygun fiyatlardan sizlere sunulmasını kolaylaştırmaktadır. 1 Metreküpün Metrekare Karşılığı Metreküp hacim ölçü birimiyken metrekare alan ölçü birimidir. Bu nedenle değerlerin doğrudan birbirine çevrilmesi mümkün değildir. Aynı ürün çeşitlerinin farklı kalınlıkları için hesaplama işlemi değişir. Örnek vermemiz gerekirse 22 mm kalınlığı olan ürün 45 metrekaredir. 45 mm kalınlıktaki ürün ise 20 metrekare ölçüsündedir.
Hava Kargo Hacim Hesaplaması
Lojistik faaliyetleri sırasında hava kargo hacim hesaplama işlemlerini gerçekleştirirken ilk olarak hacimsel ağırlığının bulunması gerekir. Havayolu ile yapılacak teslimatlarda hacim son derece önemlidir. Genel olarak hacim 167 kg şeklinde kabul edilir. Aynı zamanda malzemenin boyutu, kapladığı alan, ağırlığı ve üst üste koyulup koyulamadığı gibi faktörlerin de göz önünde bulundurulması gerekir. Ayrıca hacimsel ağırlık hesaplaması için aşağıdaki örneği inceleyebilirsiniz:
- Brüt ağırlık ölçüsü: 3×100 kgs karşılığı 300 kgs
- Kargo hacmi ölçüsü: 100x70x50 işlemiyle 1 kilo için karşılığı 0,35 cbm
- 3 koli içinse: 3 x 0.35 = 1,05 cbm şeklinde
- Hacimsel ağırlık ölçüsü: 1,05 cbm x 167 kgs/cbm işlemi aracılığıyla 168,05 kgs
Kargonun esas ücret ağırlığının ölçüsü, brüt ağırlık ölçüsünün yüksek olması sebebiyle maliyet hesaplamasında 300 kgs sonucu dikkate alınmaktadır.
Desimetreküp Hesaplaması
Lojistik ve nakliye çalışmaları sırasında yükün ağırlığı ve hacmi oldukça önemlidir. Taşımacılık işlemleri için tercih edilen ölçü birimlerinden bir diğeri ise desi olarak karşımıza çıkıyor. Desi ölçü birimi, genel olarak kargo hizmetlerinin bedelleri hesaplanırken sıklıkla kullanılmaktadır. Desi ölçüsünü doğru bir şekilde hesaplayabilmek için yükseklik, en ve boy ölçülerinin birbirleri ile çarpılmaları gerekir. Ortaya çıkan sonuç ise 3000’e bölünmelidir. 1 desinin karşılık geldiği ölçü 0,001 m³ biçimindedir. Bunun yanı sıra desimetreküp, metreküpün ast katları arasında bulunur. Aynı zamanda desimetreküp ölçü birimi dm³ sembolü ile gösterilmektedir.
Konteyner Metreküp Hacim Hesaplaması
Lojistik faaliyetlerimiz, sahip olduğu hizmet çeşitleriyle son derece geniş bir yelpazeye sahiptir. Hizmet türlerimiz arasında bulunan konteyner yöntemi ise en çok tercih edilenlerden biridir. Diğer uygulamalarda olduğu gibi konteyner taşımacılığı için de hacim hesaplamasının önemi oldukça büyüktür. Hesaplamanın uzman ekibimiz tarafından kusursuz bir şekilde yapılması ise konteyner içerisine sığabilecek palet ve koli miktarının belirlenmesini sağlar.
Genel olarak denizyolu taşımacılığında yararlanılan konteynerler, uluslararası ihracat ve ithalat faaliyetleri için fazlasıyla yardımcı olur. Ayrıca konteynerler belirli standartlar çerçevesinde üretilmektedir. Ortalama ömürleri ise yaklaşık olarak 10 ila 15 yıl arasındadır. Yüklenecekleri gemi ve alanlara uygun olarak 20’lik ve 40’lık olmak üzere iki farklı şekilde konteyner türü bulunur. Lojistik hizmetlerimiz arasından denizyolunu tercih etmeniz halinde ise konteyner hacim hesaplaması, uzman ekibimiz tarafından yapılmaktadır.
Taşınacak ürünlerin paketleme uygulamalarının yapılması ile birlikte paletlere dizilerek konteynere yüklenmesi sağlanır. Bu noktada palet hesaplama işlemi de devreye girer. Bu işlem sayesinde kaç adet paletin konteyner içerisine sığabileceği öğrenilmiş olur. Paletlerin taşınmasında ise transpalet veya forklift kullanılabilir. Ayrıca paletler metal, ahşap veya plastik malzemeyle üretilmiş olabilir. Standart palet ölçülerinin 100 cm x 120 cm olduğunu da belirtmeliyiz.
Uzun yıllara dayanan sektör tecrübemiz sayesinde hizmet türümüz fark etmeksizin tüm hacim hesaplama işlemlerini son derece özenli ve dikkatli bir şekilde yapıyoruz. Araçlarımıza yüklenecek ürünlerinizin sorunsuz bir şekilde adreslerine ulaşabilmesi için gerekli önlemleri de almaktayız. Hem taşıma süreci hem de hesaplama işlemlerine verdiğimiz önem ise firmamızın kalitesiyle doğru orantılıdır. Şartlar ne olursa olsun, maksimum kaliteye sahip hizmetlerimize minimum ödemelerle ulaşmanız için hacim hesaplaması ve diğer uygulama adımlarında elimizden geleni yaptığımızı bilmelisiniz.